Det är skadligt att inte följa sitt hjärta

Debattartikel i DN.

På årsdagen av Anna Lindhs död publicerar ett socialdemokratiskt statsråd tillsammans med regeringens samordnare för EU-migranter en uppmaning att inte skänka till dem som tigger på gatan i Sverige. Det är ovärdigt.

Det är också i strid med europeisk forskning (bland annat vid Manchesters universitet). Det som romska EU-migranter från Rumänien tjänar på migrationen i västeuropeiska städer ger under stora umbäranden mer ekonomisk utveckling för romer i Rumänien än alla EU:s fonder. Det är samma tendens som för alla migranter i världen. Det de skickar hem till sina hemländer motsvarar det dubbla biståndet i världen.

Regeringen borde i stället välkomna stödet både till den som sitter på gatan i Sverige och till de utmärkta organisationer som arbetar i Rumänien och Bulgarien. Det är skadligt att inte följa sitt hjärta. Stöd här i Sverige får inte sättas emot stöd där i Rumänien och andra länder. Det är en farlig väg, en avhumaniserande väg som debattartikeln beträder. Det är både och som gäller. Ta i stället gärna som regering ledartröjan i EU.

Så här uttrycker sig några av oss som bistår migranter i Sverige i ett upprop till statsministern och utrikesministern:

”Vi vill också uppmärksamma utsatta EU-medborgares situation. Få har missat den fattigdom och misär som många östeuropéer lever i, och som gör att de kommer till Sverige och andra rikare länder för att be om pengar på gatan. Många av dessa är romer från Rumänien som lider av oerhörd diskriminering: 80 procent saknar el, vatten eller avlopp där de bor, 70 procent är arbetslösa och sannolikheten att en lägger sig hungrig på kvällen är fem gånger så hög bland romer som för andra rumäner.

Vi vädjar till alla medborgare i Sverige att möta landets gäster i kraft av den fria rörligheten inom Europeiska Unionen med respekt och värdighet. Vi vädjar självklart till alla kommunala myndigheter att arbeta för trygghet och värdighet för alla våra gäster. Vi kräver stopp på avhysningar och att alla barn som vistas i Sverige ska få rätt till skolgång. Alla EU-medborgare måste få rätt till sjukvård och tandvård, och alla ska garanteras existensminimum.

Den romska befolkningen inom EU har inte fått någon kompensation efter folkmordet under Förintelsen. Vi vädjar till Löfven och Wallström att arbeta för att romer inom EU får rätt till skola, sjukvård, ja medborgarskapets fulla rättigheter, i alla EU:s medlemsländer. Europa har under tusen år inte kunnat erbjuda denna folkgrupp mänsklig säkerhet och värdighet. Det är hög tid att vi inom EU tar vårt gemensamma ansvar. Sverige kan ta en ledande roll inom EU.”

Annonser

Om Micael Grenholm

Activist, apologist and author residing in Uppsala, Sweden. Editor for Hela Pingsten and pcpj.org. Love revival, peace, justice and evangelism.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s