En europeisk  medborgarrättsrörelse med och för romer

Romerna hör till de folk i Europa som inte fått någon rejäl upprättelse efter Andra världskrigets fasor och Nazi-Tysklands förintelse av judar och romer. Eftersom jag upplever de senaste attackerna mot de romska tiggarna i Sverige på avstånd från Sydafrika, så öppnar sig en vision för mig. Efter att ha läst DN:s ledare mot att ta lagen i egna händer och den svaga beskrivningen av regeringens vision (DN den 10 augusti) så framstår det med tydlighet att det behövs en ännu större vision.

Romerna bör som kompensation för Förintelsen och som politiskt motdrag mot rasism och förföljelse i Europa erbjudas medborgarskap i alla EU:s stater.

Den fria rörligheten ska i det romska folkets fall  utvidgas ett steg till i riktning mot fullt medborgarskap i EU:s länder. Det civila samhället i Sverige har länge med Hjärta till Hjärta och Rickard Klerfors drivit devisen ”Värdighet här (dvs i Sverige) – förändring  där” (i Rumänien med flera länder). Det är ett lovvärt initiativ och håller en lång sträcka, men vi behöver gå en mil till.

De romska tiggarna behöver liksom papperslösa få rätt till sjukvård, rätt till värdigt boende, rätt till skolgång, rätt att känna sig som fulla medborgare i ett Europa som inte på tusen år kunnat erbjuda mänsklig säkerhet.

I dag står Sverige inför ett vägval. Att erbjuda ledarskap inom den Europeiska Unionen eller att abdikera inför hatet. Valet kan tyckas enkelt.

Anna Karin Hammar
Sydafrika den 10 augusti 2015

Annonser

Om Micael Grenholm

Activist, apologist and author residing in Uppsala, Sweden. Editor for Hela Pingsten and pcpj.org. Love revival, peace, justice and evangelism.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s