Att förbjuda rumänska barn att gå i skolan löser ingenting

Martin Valfridsson, nationell samordnare 
för arbetet med utsatta EES-medborgare

Martin Valfridsson, nationell samordnare 
för arbetet med utsatta EES-medborgare

Idag skriver Martin Valfridsson, nationell samordnare 
för arbetet med utsatta EES-medborgare, och Rickard Klerfors, biståndsansvarig på ­organisationen Hjärta till Hjärta, en debattartikel i DN där de argumenterar mot att låta barn till tiggande EU-migranter gå i skola i Sverige. Japp, en av regeringen utsedd samordnare för att hjälpa Europas fattigaste medborgare och en biståndsansvarig på en biståndsorganisation, står på barrikaderna för att förbjuda skolgång åt barn.

Och de får redan som de vill. Av 136 kommuner som svarade på SvD:s enkät om huruvida de erbjuder skolgång åt minderåriga EU-migranter, var det endast sex (6) som gjorde detta. Det är förbjudet i Umeå, Motala, Skellefteå, Uppsala och många andra kommuner där barnen vistas. I exempelvis Göteborg är det dock ingen som hindrar barnen från att gå i skolan, vilket förstås har varit väldigt betydelsefullt för dem.

Varför vill då Valfridsson och Klerfors att även Göteborg ska förbjuda barn till tiggande EU-migranter att gå i skolan? Jo, därför att de vill att de ska gå i skolan i sina hemländer. De skriver:

De EU-medborgare som tar med barn till Sverige, avbryter inte bara i många fall en pågående skolgång utan lämnar i många fall en bostad, i och för sig ofta med väldigt låg standard, till en osäker och många gånger illegal boendesituation. Att skolplikt råder i Rumänien och Bulgarien ska också vägas in.

Den långsiktiga lösningen, när det gäller utbildning för barn, måste vara att genom samarbete med hemländerna arbeta för att barn får sin rättighet till skolgång tillgodosedd där.

Migrationsminister Morgan Johansson använde sig av samma resonemang för en månad sen, även Erik Ullenhag från Folkpartiet har argumenterat för att barnen inte ska gå i skolan här utifrån att de borde göra det i sina hemländer istället. Detta argument har redan bemötts på ett mycket bra sätt av Unicef, Daniel Kallós och Sara Stendahl, men jag skulle också vilja presentera min förklaring till varför detta är mycket dåliga argument.

För det första så finns det inga bevis för att skolgång i Sverige motiverar de fattiga familjerna för att komma hit. Varken Valfridsson och Klerfors, Johansson eller Ullenhag har presenterat några bevis för detta och jag har inte sett några bevis någon annanstans heller. Den nysläppta forskningsrapporten från Fafo i Norge, som på ett djupgående sätt beskriver tiggande EU-migranters situation baserat på över 1200 intervjuer, visade att motiveringen för nästan alla EU-migranter är att få in pengar här i västeuropa, eftersom de är så fattiga i östeuropa.

De kommer alltså inte hit för att sina barn ska gå i skola här – det säger sig självt eftersom det i de allra flesta kommuner är förbjudet för barnen att gå i skola, medan de flesta går i skolan i Rumänien och Bulgarien. Valfridsson och Klerfors säger själva detta – över hundra barn har fått sin skolgång avbruten i östeuropa för att föräldrarna tagit med dem hit. EU-migranterna motiveras inte av skolgång, de motiveras av pengar. Av inkomst. För deras inkomst i Rumänien och Bulgarien är så fruktansvärt låg, att de knappt kan leva där. Det är vad forskningen säger, och vad Valfridsson och Klerfors egentligen vet.

För det andra så finns det inget motsatsförhållande mellan att låta barnen gå i skolan i Sverige och att förbättra situationen till Rumänien. Kostnaden för att låta ett hundratal rumänska barn gå i skolan är oerhört marginell, och inget vi skulle anmärkt på om de kom från Frankrike eller Norge. Sverige är dubbelt så rikt som Rumänien så det är inte vi som är den svagare parten om vi ska räkna barns kostnader. Framför allt så handlar detta inte alls om att pengar som annars skulle gått till svenska skolor nu skickas från kommunerna till staten som sedan skänker till biståndsorganisationer i Rumänien. Alla dessa herrars tal om att vi ”istället” ska arbeta för att barnen får gå i skolan i Rumänien blir därför obegripligt.

För naturligtvis vill jag, Unicef och alla andra skolförespråkare att barnen med deras familjer ska kunna gå i skolan i Rumänien, och där behövs insatser för att deras familjer ska få pengar, en inkomst! Det behövs arbetstillfällen men också fungerande socialbidrag, för i dagsläget får romer knappt några bidrag alls – det är därför de far utomlands och tigger (tiggeri är ju förbjudet i Rumänien). Inget av detta förbättras på något sätt överhuvudtaget av att skolor i Sverige förbjuder östeuropeiska romska barn att gå in genom deras portar. Att stå på barrikaderna för att förbjuda deras skolgång i Sverige är att propagera för en ickelösning, dvs. ett förslag som inte löser problemet i kontrast till ett förslag som löser problemet.

För det tredje så ökar skolgång i Sverige barnens chanser att lyckas framöver i livet. Alternativet till att gå i skolan här i Sverige för dessa barn är att ränna omkring på gatorna eller i tältlägren. Här i Uppsala har vi 30-40 barn nu som lever en rätt så miserabel tillvaro. Några av dem har varit här väldigt länge och spräckt tremånadersgränsen. Jag försökte för ett år sen ta fem av barnen till Centrum för introduktion i skola där alla andra nyanlända barn tas, men då fick jag reda på att Uppsala kommun förbjuder EU-migranters barn att gå i skolan.

Det har inte hjälpt dem ett dugg, de har inte gått i skolan mer i Rumänien för det, de har levt på gatan mer. När jag pratar med deras föräldrar säger de att de tagit med sig barnen för att det inte finns någon kvar att ta hand om dem i deras hemby – alla släktingar drar nu för att tigga. Det är oerhört tragiskt och löses framför allt med intensivt bistånd till Rumänien som ger dessa familjer en inkomst man kan leva på, så att de kan stanna där och betala barnens mat, skolböcker och vård.

Att låta barnen gå i skola här gör att de ökar sina språkkunskaper, samhällskunskaper, sociala förmågor, de får mat en gång om dagen, de blir bättre rustade för att sen gå i skola i sina hemländer, etc. Ni vet, alla de anledningar till varför vi låter alla andra barn gå i skola i det här landet, inklusive papperslösa. Det här känns som en så absurd debatt att föra. Skolgång i Sverige kommer bara gynna de här barnen, att förbjuda dem skolgång hjälper dem inte ett dugg.

micael grenholm allvarlig

Micael Grenholm, Stefanushjälpen

Annonser

Om Micael Grenholm

Activist, apologist and author residing in Uppsala, Sweden. Editor for Hela Pingsten and pcpj.org. Love revival, peace, justice and evangelism.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att förbjuda rumänska barn att gå i skolan löser ingenting

  1. Anonym skriver:

    Jag är väldigt tacksam för allt du gör och kämpar för! Att du inte tappar tron och orken ,- kampen mot rasismen och alla dessa lögner, myter, är väldigt tröttsam, upplever jag! Men är som sagt tacksam för att det finns fler som vill dessa människor väl och som kämpar mot destruktiva krafter i vårt land! Hade hoppats på fler platser, någonstans de kan få tak över huvudet, där de kan få sova i Uppsala. Finns ju de stackare som har små barn också. Så fruktansvärt tragiskt och hur inhumant samhället har blivit.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s