Stefanushjälpen i Gomorron Sverige

micael grenholm

Här kan ni se mig prata i Gomorron Sverige om hemlösa EU-migranters barn och deras rätt till utbildning. SVT Nyheter har också gjort ett reportage som jag citerar nedan:

Bara i Uppsala finns 15-20 barn som sover i bilar, några av dem spädbarn, utan att myndigheterna ingriper. Barnens föräldrar är rädda att barnen ska tas ifrån dem.

Allt fler tiggare och hemlösa syns på gatorna i Sveriges storstäder och nu märks också barnen bland dem.

– Jag träffade barn redan för fyra år sedan när jag engarerade mig som privatperson. Sedan bildade vi Stefanushjälpen och nu har vi prioriterat barnfamiljer, säger Micael Grenholm på Stefanushjälpen. Han tillägger att Uppsala stadsmission uppskattar att det finns omkring 15-20 barn i Uppsala som är barn till hemlsöa immigranter säger han.

”Sover i bilar”

Micael Grenholm säger att han känner till flera fall där barn faktiskt inte har tak över huvudet.

– Ja, det gäller alla. De sover i bilar och jag känner till åtminstone två spädbarn i Uppsala säger han och berättar att föräldrarna är väldigt rädda för att svenska myndigheter ska ta barnen ifrån dem, vilket ställer till det i kontakten. Många har varit skeptiska till att barnen ska tas till skolan av rädsla för att de ska tas ifrån dem, säger han.

Socionomen Anna Rantala Bonnier från Feminiistiskt Initiativ, konstaterar att kommunen visserligen har ansvar för alla i kommunen men att det just nu inte är så att de hemlösa har samma rättigheter som andra.

– Vi i den nya rödgrönrosa majoriteten vill ju förstärka skyddet, säger hon. På frågan om varför man accepterar att just dessa barn tvingas stå utanför saker som skola och tillåts fara illa utan att myndigheterna ingriper, svarar hon:

– Socialtjänsten har ju en skyldighet att se till att barn inte far illa, men självklart kan det vara svårt, för det finns också en rädsla för myndigheterna, konstaterar hon.

 

Annonser

Om Micael Grenholm

Activist, apologist and author residing in Uppsala, Sweden. Editor for Hela Pingsten and pcpj.org. Love revival, peace, justice and evangelism.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s